zondag 18 december 2011

De onafhankelijke 'waarde-instantie'

Referentie:

Stecker, Robert, Aesthetics and the philosophy of art: an introduction, Lanham: Rowman & Littlefield, coll. Elements of philosophy, 2010, xi + 314 p.

 

Plaatskenmerk:

UA-CST FILO 18 G-STEC 2010

 

Extract:

"(...) a musical passage expresses an emotional state if it is readily and spontaneously heard as someone's expression of that state by a properly backgrounded listener who hears the passage in the context of the whole work and its historical setting." (p. 209)

 

Commentaar:

Het lijkt erop, dat de visie van een onafhankelijke 'instantie' (die zorgt draagt voor de algemene, historische en contextuele informatie rondom een werk) nodig is om de individuele luisterervaring aan te spiegelen. Echter hoe onafhankelijk is de visie van die 'instantie'? Ten eerste is historische informatie nooit volledig objectief. En ten tweede is de visievorming rondom de expressieve en emotionele kwaliteit van muziek welliswaar tot stand gekomen door professionals, maar ook zij kampen met hetzelfde subjectiviteitsprobleem als zogenaamde leken. Om het waardeoordeel te laten afhangen van een quasi-objectieve instantie lijkt me een overtollige stap, die alleen maar verder voert van waar het eigenlijk om gaat in het toch al moeilijke proces van beoordeling en waardering. (STAP 3: Relevant boek via UA-CATALOGUS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.